niedziela, 24 stycznia 2010

Rice tonight


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • słoiczek sosu Chicken tonight (Knorr)
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • ryż w woreczkach
  • przyprawa curry
  • puszka pomidorów
  • 20 dag startej mozzarelli i mieszanka granulowanych serów żółtych
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, chilli w proszku, suszony koperek, pietruszka i majeranek
Przygotowanie:

  Na blachę do pieczenia wylewamy sos i dodajemy do niego pokrojone pieczarki, 1 cebulę, pomidory z puszki i mieszankę suszonych ziół (według uznania), oraz doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i cebuli wyrabiamy masę jak na kotlety mielone, doprawiamy pieprzem i solą. Tworzymy nieduże kulki maksymalnie do 3 cm średnicy  i wkładamy do sosu wylanego na blaszce. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Pieczemy przez 40 minut, co jakiś czas mieszając aby pulpety nam się nie spaliły. W tym czasie nalewamy do garnka wody i dodajemy do niej przyprawę curry (tak jak na opakowaniu), gotujemy w niej ryż. Pod koniec pieczenia wyjmujemy blaszkę i wszystko posypujemy mozzarellą i serem granulowanym i wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z ryżem na gorąco.



  25 stycznia 2010: Na gorącą prośbę Zmorki zamieszczam zdjęcie słoika po sosie Chicken tonight :)



Smacznego!

środa, 13 stycznia 2010

Zapiekanka smażono pieczona


Składniki:
  • 0,5 kg mrożonego groszku zielonego
  • 1,5 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1,5 piersi z kurczaka
  • słodka śmietanka
  • vegeta, pieprz, sól, oregano
  • makaron rurki
  • 20 dag żółty ser starty
  • olej
  • 1/4 kostki masła
Przygotowanie:

Piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z vegetą, oregano i pieprzem. Zielony groszek smażymy z połówką cebuli i vegetą. Ugotować makaron. Pieczarki pokrojone smażyć z cebulą, pieprzem i vegetą. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy śmietankę, vegetę i trochę pieprzu. Gotujemy do zgęstnienia. Na głęboką blachę należy wysypać makaron, tak aby pokrył spód, następnie kurczaka i pieczarki i groszek (warstwowo) i przykryć pozostałością makaronu. Wszystko polać białym sosem. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Wyjąć posypać serem i wstawić na następne 5 minut. Podajemy na gorąco.



Smacznego!

poniedziałek, 11 stycznia 2010

Tortille w sosie Ragu


Składniki:
  • opakowanie tortilli (8 sztuk)
  • 40 dag wołowiny (może być wieprzowina, kurczak a wegetarianie mogą pominąć ten składnik)
  • opakowanie sera feta
  • słoiczek sosu pomidorowego Ragu (Knorr)
  • 20 dag pieczarek
  • opakowanie zielonych marynowanych oliwek z czosnkiem
  • 2 cebule
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • pomidory w puszce
  • sól, pieprz, vegeta, czosnek granulowany, chilli, przyprawa cumin, kurkuma (szafran indyjski, turmeric)
Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę i szczyptę czosnku granulowanego. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso wegetarianie nie dodają :P). Smażymy 10 minut i dodajemy pokrojone na 4 części pieczarki. Dalej smażymy uważając aby się nie przypaliło. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i czosnek z oliwek. Myjemy szpinak i obcinamy ogonki, wrzucamy na patelnię i dalej smażymy. Po 5 minutach dodajemy pomidory z puszki. Wszystko smażymy doprawiając przyprawami do smaku. Wszystko razem dusimy aż mięso będzie miękkie (wegetarianie przestają smażyć po 10 minutach). Tortille wyjmujemy z opakowania i wkładamy na 2 - 3 minuty do mikrofalówki lub piekarnika. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Każdą tortillkę kładziemy na talerzy, wykładamy na nią trochę sosu z patelni posypujemy serem feta i zawijamy, układając zamknięciem do dołu na blaszce do pieczenia. Kiedy już wszystkie tortille tam wylądują oblewamy je sosem Ragu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni celcjusza. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i posypujemy żółtym serem i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Podajemy na gorąco.







Smacznego!

niedziela, 3 stycznia 2010

Filety rybne w galarecie


Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych z mintaja
  • mrożony groszek zielony
  • kostka rosołowa o smaku rybnym
  • 3 marchewki
  • duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • papryka chili w proszku, curry, sól, pieprz, vegeta
  • żelatyna
Przygotowanie:

  Filety rybne rozmrozić i pokroić w kawałki o długości do 5 cm. Oprószyć pieprzem, solą i curry oraz chili. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Piec 30 minut. W Do rondla wlać 1,5 litry wody, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone w kostkę marchewki i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pietruszkę i doprawić przyprawami. Gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Wsypać ok. pół szklanki groszku zielonego i gotować tyle ile pisze na opakowaniu. Zdjąć z ognia i dodać ok. 6 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszać. Rybę wyjąć z piekarnika i wyłożyć na przezroczystą kwadratową salaterkę. Z rondelka wybrać marchewkę i groszek i ładnie posypać rybę. Następnie zalać wszystko wywarem. Odstawić do ostygnięcia następnie umieścić w lodówce aby stężało. Podawać na zimno.
Danie wigilijne ale również doskonałe na inne przyjęcia.

Smacznego!