poniedziałek, 23 marca 2009

Haddock czyli Łupacz


Sam przepis jest łatwy wystarczy kupić Pomysł na rybę w sosie śmietanowo koperkowym Winiary. Ciekawsza jest rybka i jej kolor :) Dzisiaj pomysł na Łupacza czyli angielskiego Haddock fish :) Czyli żółtą rybkę :P

Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych z Łupacza

  • Pomysł Winiary na rybę w sosie smietanowo koperkowym
  • makaron
  • 20 dag żółtego sera
Przygotowanie:

Rybę rozmrażamy, dzielimy na mniejsze kawalki i odstawiamy. Przygotowujemy sos według przepisu, w tym czasie gotujemy makaron. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron, na wierzch układamy filet Łupacza i wszystko polewamy sosem, oraz posypujemy startym żółtym serem. Zakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 - 35 minut. Podajemy na gorąco.



Smacznego!

piątek, 20 marca 2009

Hamburgery


Czy zdażyło się wam kiedyś, że został wam ładny stosik kotletów mielonych po obiedzie i nie mieliście z nimi co zrobić, bo nikt nie chciał ich jeść odgrzewanych? Oto sposób na poradzenie sobie z tym problemem :)

Składniki:
  • 4 kotlety mielone
  • 1 cebulka
  • 1 pomidor
  • sałata
  • majonez, ketchup
  • kilka plasterków żółtego sera
  • bułeczki hamburgerowe
  • sól
Przygotowanie:

Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidora myjemi i kroimy w plasterki. Z bułeczek zdejmujemy wierzch i na spód kładziemy plasterek żółtego sera. Wstawiamy na kilka sekun do mikrofalówki. Podgrzewamy kotlety, może byc na grillu może byc w mikrofalówce. W tym czasie z wierzchów bułeczek usówamy większość miękkiego miąższu. Wyjmujemy spody bułeczek wykładamy je umytą sałata i kładziemy na wierzch kotleta (jeśli są duże przekrajamy na pół), na kotleta kładziemy plasterek pomidora i posypujemy cebulką, solimy kładziemy trochę majonezu i ketchupu i zakrywamy sałatą. Wszystko przykrywamy wierzchnią częscią bułeczki.



Smacznego!

środa, 18 marca 2009

Muffinki


A na deser moja żona upiekła mi pyszne mufinki :), a przepis pochodzi z tąd

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru, lub cały cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki soli (w orginale jest 1, ale mufinki są wtedy trochę za bardzo słone)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • tabliczka białej czekolady
  • torebka migdałów
Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie sypkie produkty, w drugiej wszystkie mokre, nestępnie mokre przełożyć do suchych, dodać pokruszoną czekoladę i migdały i wszystko lekko wymieszać. Wypełniać foremki wyłożone papilotami mniej więcej do 2/3 wysokości. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z tej porcji wyszło 12 mufinek. Jesli chodzi o dodatki, to białą czekoladę można zastapić ciemną a migdały dowolnymi innymi dodatkami. Nawet można dodać zamiast czekolady i migdałów pieczarki :)




Smacznego!

wtorek, 17 marca 2009

Kurczak po grecku


A to pierwsze danie z serii urodzinowej :) A jutro będzie coś słodkiego :) I wcale nie tort :)

Składniki:
  • 2 - piersi z kurczaka (lub 5 - 8 podudzi)
  • 4 marchewki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sos chili
  • koncentrat pomidorowy
  • chili w proszku
  • bulion grzybowy
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
Przygotowanie:

Cebulkę obrac i pokroić w gróbą kostkę, czosnek zmiażdżyć i wrzucić razem z cebulką oraz porem na rozgrzaną oliwę z oliwek, Zarumienić (nie za długo, bo czosnek będzie gorzki. Dodać startą na gróbych oczkach marchewkę i selera (również ztartego). Wszystko razem zeszklić. Na drugiej patelni patelni rozgrzać trochę oliwy i włożyć do niej pokrojonego w kostkę kurczaka (jeśli mamy podudzia to smażymy je na dużym ogniu aż będą rumiane) i obsypujemy go niewielką ilością chili w proszku, smażymy na dużym ogniu do zarumienienia. Do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku była to zwykła blaszka do pieczenia) wykładamy zeszklone warzywa, przesypujemy kurczaka i wlewamy ok. szklanki bulionu grzybowego wymieszanego z puszką koncertatu pomidorowego, tak aby zakrywał mięsko. Do wszystkiego dodajemy sosu chili, 2 liście laurowe i mieszamy. Jeśli pieczemy w blaszce zakrywamy ją folią aluminiową, jesli nie no zakrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Gotujemy makaron i podajemy gorące!






Smacznego!

piątek, 13 marca 2009

Kurczak a'la Winiary


Dzisiaj obiad z serii Leniwa Kuchnia :)

Składniki:
  • 8 sztuk podudzi (ok. kilograma)
  • pomysł na kurczaka w sosie paprykowo - ziołowym (Winiary)
  • 1 kg ziemniaków
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • sos sałatkowy bazyliowo - ziołowy
  • mieszanka sera feta, oliwek i czosnku w sosie winegret
  • oliwa
  • masło
  • sól
Przygotowanie:

Podudzia myjemy i obieramy z resztek piór, następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu Pomysłu Winiary. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza i pieczemy 60 minut. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy ok 2 łyżek masła, 1/4 szklanki mleka i szczyptę gałki muszkoatołowej. Wszystko razem tłuczemy. Kiedy będą się nam gotować ziemniaki, kroimy kapustę pekińską wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy pokrojonego w plasterki i rozdrobnionego pora oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodajemy naszą mieszankę czosnkowo-fetowo-oliwkową wraz z sosem. W szklance przygotowujemy sos sałatkowy i łączymy z sałatką. A miało być na leniwca a tu tyle pracy :)


Smacznego!

czwartek, 12 marca 2009

Wino z ryżu (czyli polskie sake)

Kiedyś mężczyzna zrobił wino. I wcale nie było ono ani z pomidorów, ani z dyni czy innych winogron. Było to polskie sake :) A tak oto się je robi:

Składniki:
  • 1 kg ryżu
  • 12 dag rodzynek
  • 3 kg cukru
  • 9 litrów wody
  • 1 kg cukru na karmel
  • drożdże winiarskie do wina białego
Przygotowanie:

Drożdże winiarskie nastawić kilka dni wcześniej w ciemnej butelce według przepisu. Kiedy zacznie się szybka fermentacja, gotujemy wodę z 3 kilogramami cukru i ją ostudzamy. Do gąsiorka (butli na wino) wsypujemy kilogram ryżu i rodzynki i zalewamy chłodnym syropem, dolewamy fermentujace się drożdże, lekko mieszamy i gąsiorek zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pamiętamy o zalaniu rurki fermentacyjnej woda i o jej uzupełnianiu. Odstawiamy gąsiorek w ciemne lecz ciepłe miejsce na 15 dni. Po tym czasie gumową rurką odciągamy czysta ciecz pozostawiając na dnie ryż, rodzynki i pozostały osad. W garnku rozpuszczamy cukier robiąc karmel i dolewamy do niego stopniowo ok 2 szklaneg wina, tak aby nie powstał nam kamień. Ostudzamy i dodajemy do reszty wina. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanych najlepiej ciemnych butelek. Wino najlepiej jest spożyć w ciągu pierwszych 3 miesięcy od zakończenia fermentacji. Potem traci ono już swój smak. Z tego przepisu powinniśmy otrzymać ok 18% trunek. Niedługo zamieszczę przepis na wino z tarniny :)

Smacznego! 

wtorek, 10 marca 2009

Pulpetowa zapiekanka


Wczoraj byłem w szpitalu. Pan doktor usunął mi znamię wielkości paznokcia u kciuka. Za trzy tygodnie będą wyniki co to dokładnie było. Mam 5 szwów i z racji tego nie bardzo mogę chodzić do pracy. A więc zgadnijcie co będę robił? :P A tak poza tym brytyjska służba zdrowia nie jest wcale taka zła na jaką ją malują. Ja nawet widzę więcej plusów niż w polskiej!

Składniki:
  • 12 pulpetów wieprzowych lub wołowych (można zrobić samemu, można kupić)
  • duża cebulka
  • 2 duże marchewki
  • 1 por
  • 4 - 5 pieczarek
  • 1 - 2 papryki
  • makaron
  • bulion z kostki rosołowej grzybowej
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • liść laurowy, sos chili w słoiczku
Przygotowanie:

Do małej blachy na ciastko wykładamy pulpety, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz w prążki pora, startą na grubych oczkach marchewkę, oraz zmiażdżony czosnek. Do tego dodajemy pokrojone grubo pieczarki i w grubą kostkę paprykę. Wylewamy pomidory z puszki i wsypujemy ok 30 dek nieugotowanego makaronu (rodzaj dowolny). Wszystko razem mieszamy i zalewamy bulionem z kostki tak aby zakrył naszą zapiekankę. Na koniec dodajemy 2 liście laurowe i ok. łyżeczki sosu chili (jeśli chcemy na ostro dodajemy więcej). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę szczelnie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 40 minut do piekarnika, miedzy czasie mieszając naszą zapiekankę. Po 40 minutach kiedy makaron będzie miękki, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze z 10 minut. Podajemy na płaskich talerzach. Jeśli jest ktoś wegetarianinem :P może zrezygnować z pulpetów na rzecz większej ilości warzyw :)

Przed pieczeniem



Po pieczeniu



Smacznego!

poniedziałek, 2 marca 2009

Mięsko po roztoczańsku


Z racji tego, że pochodzę z Roztocza, dzisiaj coś co się z tamtąd wywodzi :)

Składniki:
  • 50 - 70 dag mięsa wieprzowego, wołowego lub najlepiej dziczyzny
  • 30 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 1 duży seler
  • 4 - 5 marchewek
  • bulion z kostki grzybowy
  • kocentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia, oregano, sok z 1 cytryny
  • mąka
  • oliwa
Przygotowanie:

Mięsko pokroić w kostkę, zlać sokiem z cytryny, przykryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, oprószyć mąką i zarumienić na oliwie. Na czystej patelni rozgrzać ok. łyżki oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w plasterki cebulę, pora i startego na gróbych oczkach selera i marchewkę oraz pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia dodać wszystkie przyprawy (ilość dowolna). Kiedy warzywa będą zeszkliwione wymieszać je z mięskiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, tak aby płyn wszystko zakrywał. Delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec w nim mięsko przez 1 - 1,5 godziny, aż będzie miękkie. Podawać z ryżem pieczonym oraz czerwonym winem.
Smacznego!