sobota, 28 lutego 2009

Nachos


Dzisiaj nie chciało mi się gotować, więc na obiad było szybkie pudełkowe danie :) Zapewniam że jest pyszne :P

Składniki:
  • 25 dag startego żółtego sera
  • piwo Guinness (ilość dowolna)
  • oraz:

Przygotowanie:
Potrawę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z piwem :)


Smacznego!

piątek, 27 lutego 2009

Placki ziemniaczane


Składniki:
  • 6 - 7 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 7 - 10 łyżek mąki
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • smalec
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, to samo robimy z cebulą. Wszystko mieszamy i dodajemy jajka oraz mąkę, doprawiając do smaku. Na patelni rozgrzewamy smalec i łyżką nakładamy masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron do czasu aż będą brązowe. Podajemy z kwaśną śmietaną, ekspresowym czerwonym barszczykiem, lub sosem węgierskim (przepis niedługo). Najlepsze za gorąco.

Smacznego!

poniedziałek, 23 lutego 2009

Domowy kebab

A teraz coś dla tych, którzy mają daleko do Fast fooda, albo mają przykre doświadczenia z tego typu żywnością, oraz dla tych którzy lubią wiedzieć co jedzą :P Zakochany w chlebie Pita, dzisiaj proponuję kebaby w polskiej domowej wersji :)

Składniki:
  • 3 chleby pita
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 7 - 10 pieczarek
  • żółty ser w plasterkach
  • majonez, ketchup
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i wszystkie inne przyprawy na jakie mamy ochotę
Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić, cebulkę obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy wysypać pieczarki i cebulę, podsmażyć, aż pieczarki ściemnieją, dodać pokrojona w kostkę pierś z kurczaka i w paski paprykę. Podsmażyć aż kurczak będzie miękki, dodając przyprawy według uznania. Chleb pita przekroić na połowę tak jak kroimy Bułkę na hamburgera i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 - 3 minuty.Wyjąć, rozłożyć uważając aby nie rozerwać i na każdą spodnią warstwę położyć 2 plasterki sera, następnie na ser kładziemy przygotowane warzywa z kurczakiem i przykrywamy kolejnymi 2 plasterkami sera. Zakrywamy górną częścią chleba i znowu wkładamy wszystko do piekarnika na jakieś 3 minuty (uważać aby ser za bardzo się nie rozpuścił). Po wyjęciu z piekarnika otwieramy, dokładamy majonez i ketchup, zamykamy i przechodzimy do konsumpcji :)



Smacznego!

niedziela, 22 lutego 2009

Mosli dzieeź

Dzisiaj kolejny eksperymentalny obiad zaczerpnięty z tunezyjskiej kuchni a dokładnie z bloga Umm Hurajra
Mosli dzieeź znaczy pieczony kurczak (tak gdyby ktoś nie wiedział. Ja nie wiedziałem)  :) Porcja na 6 osób

Składniki:
  • 9 - 10 ziemniaków
  • 2 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • strąk papryczki chili
  • pół główki czosnku
  • 2 - 3 piersi z kurczaka
  • półtorej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • chili w proszku/harissa, oregano, kilka goździków, sól, pieprz i liście laurowe
  • 2 kubki wody
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w grube plastry i ułożyć na spodzie głębokiej blachy. Cebulę pokroić w plastry, porozczepiać i rozrzucić na ziemniakach. Czosnek obrać, większe ząbki przekroic i równieć dodać na ziemniaki. Papryczkę chili pozbawić gniazd nasiennych, pokroic i posypać pozostałe warzywa. Na wierzchu poukładać pokrojone w grube plastry pomidory i w kostkę kurczaka.

W głębokim naczyniu przygotować sos z wody, łyżeczki chili, lub harissy, gożdzików, soku z cytryny, oliwy, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu oraz oregano. Dokładnie wymieszać i wlac do blaszki, tak aby sos zakrył całe ziemniaki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez 1 - 1,5 godziny, aż ziemniaki i miesko będą miękkie. Ja ostatnie 45 mninut piekłem w 200 stopniach :) Co jakis czas podlewać wszystko sosem, w razie koniecznosci można go uzupełnić.
Podawać gorące z chlebem.

Tak wygląda przed upieczeniem:



Tak po upieczeniu



A tak na talerzu



Smacznego!

piątek, 20 lutego 2009

Dzilbana


Z serii eksperymenty kulinarne mężczyzny gotującego, dzisiaj serwujemy tradycyjną tunezyjską zupę zwaną Dzilbana. Przepis zmodyfikowany lecz zaczerpnięty od Umm Hurajra.

Składniki:
  • 0,5 kg piersi kurczaka (i tutaj modyfikacja, powinna być baranina, ale żona nie lubi :) )
  • przecier pomidorowy
  • papryczka chili
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula
  • świeży szpinak
  • groszek zielony (moze być mrożony lub z puszki)
  • sól i harissa (i z tym jest największy problem, szukać na stoiskach z arabską żywnością, zwykle w metalowych puszkach, ja kupiłem w szklanej butelce)
  • chleb (ja użyłem pity, może być polski)
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i kroimy w drobną kostkę cebulkę oraz dodajemy zmiażdżony czosnek. Krótko podsmażamy i dodajemy umyty szpinak oraz przecier pomidorowy. Smażymy do czasu aż ubędzie nam zbędnego płynu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięsko i zalewamy wodą tak aby całość przykryła. Smażymy do czasu aż mięsko będzie miękkie i ubędzie nam zbędnego płynu. Na koniec dodajemy groszek zielony,  pokrojoną papryczkę chili i dodajemy sól oraz harisse, z tym ostatnim ostrożnie bo jest bardzo ostre. Dusimy do czasu aż bedzie miało konsystencję gęstego sosu. Podajemy na miarę płaskich talerzach, jemy z chlebem, używając go jako łyżki, lepiej smakuje. Ale możemy jeśli chcemy użyć łyżki :)




Smacznego!

niedziela, 15 lutego 2009

Ogórkowa po ukraińsku


Składniki:
  • 40 dag żeberek
  • słoik ogórków kiszonych
  • 3 - 4 marchewki
  • 5 - 6 ziemniaków
  • liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa, sól, pieprz
  • śmietana (kwaśna)
  • mała cebulka
Przygotowanie:
Żeberka zalać wodą w garnku (wody ok 3 litrów) i gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o dużych oczkach (6 - 12 sztuk, w zależności jaką chcemy mieć kwaśną), wkładamy je na patelnie. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy ją do ogórków. Dodajemy do tego kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko razem smażymy przez 10 - 20 minut. Z wody wyjmujemy żeberka i dzielimy je na drobne kawałki. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Między czasie obieramy cebulkę i kładziemy ją całą na palniku, lekko ją przypalając. Dodajamy do gotujących się ziemniaków. Pod koniec, kiedy ziemniaki będą już w mairę miękkie dodajemy smażone ogórki i marchewkę. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mięsne kawałki. Kiedy ziemniaki, ogórki i marchewka będą miękkie, nalewamy zupę do salaterek i tuż przed konsumpcją dokładamy do salaterki łyżkę śmietany.

Smacznego!

piątek, 13 lutego 2009

Papryka faszerowana


Składniki:
  • 6 papryk kolorowych (oprócz zielonej, bo nie bardzo się nadaje)
  • 2 cebulki
  • 2 woreczki ryżu błyskawicznego
  • 40 - 50 dag mięsa mielonego
  • vegeta, sól, pieprz, bazylia, oregano
  • smalec
Przygotowanie:

Długim nożem wyciąc gniazda nasienne dokładnie oczyszczając paprykę z ziarek. Wydranżamy w miejscu gdzie papryka ma zieloną łodyżkę. Ugotować ryż według przepisu dodając do wody łyżkę vegety, bazylię i oregano. Cebulkę podsmażyć na smalcu do czasu aż będzie rumiana. Ryż wysypać do głębokiej miski. Mięso mielone, podsmażyć na patelni aż zmieni kolor i następnie połączyć go z ryżem. Dodać do tego cebulkę, trochę soli, pieprzu i niewiele ziół. Paprykę nabić farszem i wstawić do naczynia żaroodpornego otworami do dołu. Wlać trochę wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. godziny, aż papryka będzie miękka.



 





Smacznego!

poniedziałek, 9 lutego 2009

Chicken pasta


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • kostka rosołowa grzybowa
  • zestaw papryk kolorowych (mogą być mrożone), ilość dowolna
  • puszka pomidorów
  • słoiczek sosu bolonese, lub pomidorowo - czosnkowego
  • vegeta, sól, pieprz
  • opakowanie makaronu Farfale, lub innego
  • smalec
  • mieszanka serów: edam, chedar i mozarella
Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić w kostkę i obsypać przyprawką kebab - gyros. Odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulkę pokroić w kostkę i zarumienić na 2 łyżkach smalcu. Dodać kurczaka i smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki i pokrojoną w paski papryk.
Smażyć wszystko ok 5 minut, dodając kostkę rosołową i czosnek granulowany oraz pozostałe przyprawy. Następnie dodać sos ze słoiczka. Smażyć przez cały czas kiedy w garnku będziemy gotować makaron według przepisu. Sos ten najlepszy jest gęsty, dlatego należy smażyć go do póki nie pozbędziemy się wszelkich niepotrzebnych płynów które nam go rozrzedzają. Podawać na gorąco z makaronem, posypane mieszanką serów.




Tak na marginesie, jadna z moich czytelniczek postanowiła przejść na dietę, a ja tu takie tłustości sewruję :) Następnym razem bedzie coś bardziej lekkostrawnego :)

Smacznego! 

niedziela, 8 lutego 2009

Surówka z marchewki


Składniki:
  • 5 - 7 marchewek
  • 2 jabłka (mogą być trzy)
  • cytryna
  • cukier
Przygotowanie:

Marchewki, jabłka i cytrynę obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tartce jak najdrobniejszej (najlepiej elektrycznej, ale ręczna też może być). Obrane jabłka pozbawić gniazd nasiennych i tak samo zmielić w maszynce i to samo zrobić z cytryną. Następnie wszystko dokładnie wymieszać, dodając 2 - 4 łyżek cukru (w zależności jaki lubimy smak). Surówka wyśmienita do mięsnych obiadów :)

Smacznego!