środa, 31 grudnia 2008

Sałatka z kurczaka II


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros (Knorr)
  • 3 małe czerwone cebulki
  • 4 - 5 ogórki korniszony
  • kapusta pekińska
  • sos sałatkowy koperkowo ziołowy
  • ketchup, majonez
Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę i obsypać całą przyprawą kebab-gyros, odstawić na 15 minut. W tym czasie pokroić kapustę, przygotować sos sałatkowy i połączyć go z kapustą. Po 15 minutach zacząć smażyć kurczaka do momentu aż będzie rumiany. Ostudzić go i wysypać na spód głębokiej przezroczystej miski. Nastepnie wyłożyć na kurczaka drobno posiekaną cebulkę i ogórka. Na to wszystko wyłożyć majonez tak aby wszystko pokrył, grubość dowolna, w zależności od gustów i wylać dowolną ilość ketchupu. Na koniec Wysypać kapustę. Wszystko wstawić do lodówki i schłodzić. Podawać z wędliną lub serem.

Smacznego!

czwartek, 11 grudnia 2008

Ćwikła


Z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, sałatka bez, której ja osobiście nie wyobrażam sobie uczty świątecznej :)

Składniki:
  • 4 -  5 kilogramów buraków
  • 2 - 3 słoiczki chrzanu (może być więcej, w zależności jak ostrą chcemy mieć ćwikłę), a najlepiej taki świeży w korzonkach (do kupienia na targu lub sklepach), ilość świerzego powinna być taka po starciu jak te 3 słoiczki ze sklepu
  • ocet
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Buraczki razem ze skórką gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie. Ostudzamy je i obieramy, następnie trzemy na tartce na oczkach do tarcia ziemniaów na placki :). Następnie dodajemy chrzan ze słoiczków, lub obieramy świerzy i ścieramy na tej samej tartce. Dodajemy do buraków, a następnie dodajemy 2 lub 3 łyżki octu, ok. 3 łyżek cukru i trochę soli. Następnie ręką lub łyżką mieszamy wszystkie składniki aż stworzą jednolitą konsystencję. Przekładamy ćwiklę do słoiczków i przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Ćwikłę aby była dobra należy zrobić 3 lub 4 dni przed świętami.

Smacznego!

sobota, 6 grudnia 2008

Sałatka grecka


Składniki:
  • 1 główka sałaty
  • 3 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 2 papryki
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • opakowanie sera feta
  • sos winegret
Przygotowanie:

Sałatę opłukać i poszarpać na kawałki, przełożyć do salaterki i dodać pokrojone w kostkę pomidory, w paski paprykę i ogórka. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zmiażdżony czosnek. Na końcu dodać pokrojony również w kostkę ser feta i wlać przygotowany sos sałatkowy winegret. Wszystko delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną.
Smacznego!