piątek, 31 października 2008

Risotto


Składniki:
  • 2 woreczki ryżu błyskawicznego
  • 2 papryki
  • 2 kostki rosołowe
  • puszka pomidorów krojonych
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • przyprawa kebab-gyros
  • pierś z kurczaka
  • sos tabasco
Przygotowanie:

Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać 2 kostki rosołowe, ugotować w tym ryż (gotować ok. 15 minut). Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać przyprawą kebab-gyros. Ugotowany ryż wysypać do blaszki, dodać do niego obrane i pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz pokrojoną paprykę. Na końcu dodać kurczaka, pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku i dodać kilka kropel tabasco. Wszystko wymiszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 25 minut.

Smacznego!

czwartek, 30 października 2008

Racuchy z jabłkami

Składniki:
  • litr mleka
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • soda oczyszczona
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • mąka
  • olej
Przygotowanie:

Mleko przelać do wysokiej i głębokiej miski, wbić oba jajka i zacząć miksować. W czasie miksowania dodać łyżeczkę sody, cukier waniliowy i zwykły cukier oraz mąkę w takiej ilości aby masa była na tyle gęsta aby można ją było nakładać na patelnię łyżką. Obrać jabłka pokroić w drobne kawałki i połączyć z masą. Na patelni rozgrzać olej i nakładać masę łyżką tworząc kólka wielkości góry szklanki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuchy bardzo dobrze smakują posmarowane dżemem lub posypane cukem pudrem.
Smacznego! 

czwartek, 23 października 2008

Sałatka z kurczaka

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 20 dag żółtego sera
  • cebula
  • 2 papryki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka ananasa
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • majonez
Przygotowanie:


Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Żółty ser pokroić w kostkę obsypać papryką w proszku. Do dużej miski wsypać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę oraz ser. Dodać ananasa również pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka. Doprawić pieprzem i solą i wymieszać z majonezem (ilość dowolna). Sałatka nadająca się do wszelkiego rodzaju mięs, jak również do samodzielnego spożycia :)
Smacznego!

czwartek, 9 października 2008

Lasagne


Składniki:

• 2 opakowania lasagne
• 30 dag żółtego sera

Sos boloński:

• 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
• 30 dag pieczarek
• 3 puszki pomidorów
• 3 cebule
• 2 ząbki czosnku
• sól, wegeta, pieprz
• bazylia, oregano, tymianek, papryka mielona

Sos beszamelowy:

• 1 litr mleka, może być trochę więcej
• pół kostki masła
• 6-7 łyżek mąki
• gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w grubsze paski, cebulę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię wraz ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku do rozgrzanego oleju. Składniki zeszklić i dodać do nich mięso mielone, smażyć przez 5 minut, następnie dodać dwie puszki pomidorów i koncentrat pomidorowy. Smażyć wszystko 10 minut. Na koniec dodać ok. 75 ml bulionu z kostki i wszystko dusić przez 30 minut . Na koniec dodać wegetę, sól, pieprz, paprykę i pozostałe zioła, dusić następne 3 minuty.
W tym czasie w głębokim garnku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, chwilę podsmażyć uważając żeby się nie przypaliło, stopniowo dodawać zimne mleko tak aby nie powstały grudki. Następnie dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, szczyptę soli i trochę pieprzu, Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając drewnianą łyżką), doprowadzając do zagotowania. Gotować do czasu kiedy uzyskamy pożądaną konsystencję.
Na spód głębokiej blachy wyłożyć zmiksowany trzeci słoik pomidorów, następnie położyć warstwę lasagne, posmarować beszamelem i częścią sosu bolońskiego, posypać częścią sera, następnie znowu beszamelem, i wyłożyć kolejną warstwę lasagne, powtarzać czynność do wyczerpania makaronu i pozostałych składników. Ważne jest aby na ostatniej warstwie lasagne położyć warstwę beszamelu i sosu bolońskiego. Unikniemy wtedy spalenia się makaronu podczas pieczenia. Wszystko włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza i piec przez 60 minut.